Dieta cukrzycowa.

Weź wystarczającą ilość błonnika pokarmowego

Ważne jest, aby mieć wystarczającą ilość błonnika pokarmowego w diecie, aby zminimalizować skoki poziomu glukozy we krwi. Dzieje się tak, ponieważ błonnik pomaga spowolnić trawienie, co skutkuje bardziej stabilnym profilem glukozy we krwi. Błonnik może również zmniejszać wchłanianie cholesterolu do krwioobiegu.

Pokarmy zawierające większe ilości błonnika, takie jak warzywa liściaste, produkty pełnoziarniste i brązowy ryż, mają zwykle niższy indeks glikemiczny niż pokarmy o mniejszej zawartości błonnika i są jednymi z najlepszych pokarmów do wyboru w diecie cukrzycowej.

Niektóre produkty spożywcze, takie jak na przykład płatki owsiane, mogą być szczególnie korzystne, ponieważ są bardzo bogate w błonnik i dość niski indeks glikemiczny. Dieta jest znacznie lepsza niż biały ryż, ponieważ ma znacznie więcej błonnika i niższy indeks glikemiczny.

Należy spożywać co najmniej 25 g rozpuszczalnego błonnika dziennie.

Jedz zdrowe białka

Wybierając źródła białka, wybieraj kawałki mięsa o niższej zawartości tłuszczu, np. łopatka wieprzowa vs boczek wieprzowy.

Należy ograniczyć spożycie czerwonego mięsa i wybierać chudsze opcje, takie jak pierś z kurczaka.

Usuń skórę przed gotowaniem i zminimalizuj wszelkie metody gotowania, które wymagają dużych ilości oleju, takie jak smażenie w głębokim tłuszczu.

Zminimalizuj tłuszcze nasycone

Spożywanie tłuszczów nasyconych podnosi poziom lipoprotein o małej gęstości (LDL), znanych również jako zły cholesterol: długotrwały wysoki poziom LDL może zwiększać ryzyko chorób serca i udaru mózgu.

Dieta cukrzycowa występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego i zwykle są stałe w temperaturze pokojowej. Należy dążyć do tego, aby nie więcej niż 10% dziennego spożycia kalorii pochodziło z tłuszczów nasyconych.

Z drugiej strony, powinieneś spożywać więcej tłuszczów nienasyconych (jednonienasyconych i wielonienasyconych), ponieważ mogą one pomóc poprawić poziom cholesterolu we krwi, zmniejszając ryzyko chorób serca.

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe można znaleźć w źródłach roślinnych, takich jak orzechy, awokado itp., podczas gdy tłuszcze wielonienasycone można znaleźć w tłustych rybach, takich jak łosoś, lub w olejach roślinnych. rodzaj spożywanych węglowodanów.

Podsumowanie — Właściwa dieta cukrzycowa dzięki SugoSure

Utrzymanie zdrowej, zbilansowanej diety, która zawiera odpowiednią mieszankę makroskładników odżywczych i minimalizuje rodzaje żywności, które powodują skoki glukozy we krwi lub zwiększają ryzyko chorób serca, jest jednym z najważniejszych aspektów dobrego samodzielnego leczenia cukrzycy. Ten artykuł może również okazać się przydatny.

W przypadku pacjentów z cukrzycą pomaga w uzyskaniu właściwej diety, udostępniając narzędzie do rejestrowania posiłków i otrzymywania informacji zwrotnych, dzięki czemu można później wprowadzić poprawki. Pomaga dowiedzieć się o wpływie określonych pokarmów na poziom glukozy we krwi, porównując spożycie pokarmu z odczytami poziomu glukozy we krwi.

Informacje zwrotne są zarówno cyfrowe, oparte na liczbie kalorii zapisywanych przez Ciebie pokarmów, jak i innych wykresach i wskaźnikach, a także osobiste od Twojego trenera zdrowia zarejestrowanego w pielęgniarstwie, który komunikuje się z Tobą za pomocą wiadomości za pośrednictwem aplikacji. Dieta 1200 kcal została potwierdzona klinicznie i jest zgodna z wytycznymi dotyczącymi praktyki klinicznej Ministerstwa Zdrowia dotyczącymi cukrzycy.

Jako pacjent, przestrzeganie zasad przedstawionych w tych dwóch artykułach jest punktem wyjścia, na którym możesz budować, pogłębiając swoje zrozumienie. Kiedy będziesz gotowy, zapytaj swojego trenera zdrowia o planowanie posiłków i monitorowanie po posiłku: oba podejścia będą opierać się na twojej podstawowej wiedzy, aby pomóc ci naprawdę dobrze kontrolować cukrzycę.